Medicul Mihai Craiu, avertisment sumbru pentru bolnavii COVID-19: ”Unii pacienţi abia merg…”
Medicul Mihai Craiu trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte problemele post-COVID. Medicul susține faptul că pacienţii care au sechele după vindecare vor avea o viaţă chinuită, în tot anul 2021 şi, probabil, îşi vor pierde serviciul şi speranţa.
Medicul Mihai Craiu consideră că îngrijorătoare nu sunt informaţiile contradictorii despre virus care circulă în societate, ci „efectul cumulat al contagiozităţii crescute a tulpinii Kent (mutaţia britanică B1.1.7), fenomenul de COVID-fatigue (oamenii au obosit să mai tot fie în defensivă, ducând o viaţă frustrantă, plină de restricţii) şi amatorismele mioritice”.
Medicul Craiu citează studiile care arată că unii pacienţi ce au avut maladia COVID-19 nu se vindecă total pe o durată foarte lungă de timp.
„Acest studiu, ce a urmărit până la 9 luni de la boala iniţială, câteva sute de bolnavi, arată ca unul din trei bolnavi are o problemă de sănătate care afectează calitatea vieţii. Persistenţa tulburărilor de miros sau gust e „floare la ureche”. Unii pacienţi abia merg, având mereu o stare marcată de oboseală sau mintea „înceţoşată”. Imaginaţi-vă că 300.000 de români au nevoie de îngrijiri indelungate în famile”, atenţionează medicul Mihai Craiu pe Facebook.
„La ritmul actual apar zilnic in ţara noastră peste 2000 de astfel de bolnavi ce vor avea long-COVID. Vor avea o viaţă chinuită, în tot anul 2021. Probabil îşi vor pierde serviciul şi speranţa. Un tablou întunecat se prefigurează. Oare asta vrem??”, precizează Mihai Craiu.
Carantină pentru Capitală
Vineri are loc o ședință de urgență la Prefectura Capitalei. Autoritățile discută varianta carantinării Bucureștiului, după ce numărul cazurilor de Covid-19 a crescut extrem de mult în ultimele zile.
Potrivit Știripesurse, în aceste momente s-ar lua în considerare varianta instituirii carantinei în Capitală începând de duminică noapte.
În acest moment, conform Grupului de Comunicare Strategică, rata incidenței cazurilor de infectare cu coronavirus a ajuns, în București, la 4,57 la mia de locuitori, după ce joi au fost raportate alte 1.005 infectări.
În scenariul roșu se mai află județele Timiş, cu o incidenţă de 5,90 cazuri de infectări cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori, Ilfov – 5,79, Brașov – 4,42, Cluj – 3,97, Hunedoara – 3,46, Constanța – 3,36, Alba – 3,21, Sălaj – 3,05.